Világörökségek nyomában és bibliai tájakon Törökországban

2024, szeptember 19 - 29.

1150 € / fő

1150 € / fő

Az ár tartalmazza a tíz éjszakai szállást félpanziós ellátással, szállítást, idegenvezetést, török est költségét, belépődíjakat, hajózást a Boszporuszon.

Az ár nem tartalmazza az egészségügyi biztosítást.

Elszállásolás kétágyas szállodai szobákban.

Az utazáshoz útlevél szükséges, melynek még legalább 150 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő beutazást követően. (román útlevél esetében).

A magyar útlevél illetve a magyar személyi még legalább 180 napig kell érvényesnek lennie a Törökországba történő belépést követően.

Szeptember 19.

Indulás hajnalban, folyamatos utazás rövid pihenőkkel, szállás Edirne-ben.

Szeptember 20.

Reggeli után Trákia tartomány gazdag és termékeny földjének híres városában, Edirnében megtekintjük a varázslatos kelet egyik legszebb mecsetjét, az alatta lévő bazárban sétálunk. Továbbutazunk a Márvány-tenger partján fekvő Rodostóba. Itt áll II. Rákóczi Ferenc fejedelem vízparti ebédlőpalotája, becses magyar történelmi emlékhely, ahol a száműzött fejedelem és bujdosótársai törökországi életét idézhetjük fel. Kompátkelés Ázsiába, Szállásunk a Dardanellák partjánál, Canakkaleban. Vacsora.

Szeptember 21.

Reggeli után Trójában megidézzük a görög legendák világát és bejárjuk a 19. század végén feltárt várost. Fotószünet a trójai falónál! Ezt követően továbbutazunk, a pergamoni akropolisz bevehetetlen erődítményébe kabinos felvonóval jutunk fel, a platón körbe sétálva a környező táj és az antik emlékek ötvözetének páratlan látványa tárul a szemünk elé. Felkeressük a híres Zeusz-oltár, a pergamenkészítő műhelyek, Pallasz Athéné templomának maradványait, valamint Traianus császár fehér márvány szentélyét és a világ legmeredekebb ókori színházát. Szállásunk Kusadasiban, a török riviéra egyik népszerű városában lesz, az Égei-tenger partján. Vacsora.

Szeptember 22.

Reggeli után Selcuk mellett, a hegyek közé utazunk, elrejtve itt áll az apró épület, amely a hagyomány szerint Szűz Mária lakóháza volt élete utolsó éveiben, ma keresztények és muzulmánok számára egyaránt fontos zarándokhely. A közeli Ephesos várost - itt is működött Pál apostol - fantasztikus épsége teszi lenyűgözővé. 2000 éves márvánnyal borított utcákon haladva megcsodálhatjuk Hadrianus templomát, Celsus könyvtárát, a fürdőket, kutakat és a két színházat. Az antik város újonnan feltárt legnagyobb látványossága a mozaikokkal és freskókkal gazdagon díszített arisztokrata paloták sora, amelyet mi is bejárunk. Folytatjuk utunkat a Menderes folyó völgyében narancs, olajfa, és pálmaligeteken keresztül, Pamukkaleba. Itt az ókori fürdőváros, a Bibliában is említett Hierapolis maradványait (Nymphaeum, Apolló temploma, fürdők) és a nagyszabású római színházat tekintjük meg (UNESCO világörökség). Megcsodáljuk Pamukkale mintegy hatszáz méter széles, híres travertin teraszait, a több ezer éves, meleg vizű szódafürdőket. Elfoglaljuk szállásunkat, vacsora. (Pamukkale).

Szeptember 23.

Reggelit követően utazás rövid pihenőkkel, egyik állomásunk a misztikus légkörű Konyában, a kerengő dervisek városában lesz, ahol meglátogatjuk a helyi dervis rendet megalapító, szentként tisztelt Mevlána rózsaligettel körülvett sírhelyét és múzeumát, majd az egykori déli selyemút mentén utazunk. Szállásunk Kappadókia szívében, Nevsehirben lesz. (2 éj), vacsora.

Szeptember 24.

Reggeli, majd buszunkkal és gyalogszerrel járjuk be a régió UNESCO csodáit: a páratlan épségben fennmaradt freskókkal díszített ókeresztény sziklatemplomokat Göremében, Zelvét, a tufába vájt barlangvárost és Kaymaklit, a föld alatti várost. Fotószünetet tartunk a meghökkentő „tündérkémény” szikláknál. Visszatérünk a szállodába. Napi záróprogramunk: mulatság keleti módra, zenés táncos török est vacsorával egybekötve.

Szeptember 25.

Reggeli után megkezdjük utazásunkat Isztambul felé. Az ország szívében, hegyek között fekvő Ankarában tartunk hosszabb megállót, mely egy nagy modern metropolisz, de sokat őriz a régi értékekből. 1923 óta az ország fővárosa. Felkeressük az Anatóliai Kultúrák Múzeumát. Ez az 1997-ben a világ legjobb múzeumának választott intézmény a muzulmán hódítás előtti Anatólia mintegy 6000 évet felölelő kultúráját mutatja be egy páratlanul gazdag tárgyi emlékegyüttes segítségével. Ezt követően az ankarai várnegyedben is sétálunk, szűk utcákkal tűzdelt, romantikus része a városnak, régi mecsetekkel tarkítva. Ankara modern részét autóbuszunkból látjuk majd. Szállásunk Bolu térségében.

Szeptember 26.

Reggeli után továbbutazás, érkezés Isztambulba kora délután. A világ egyetlen városa, amely két földrészen épült. Különlegessége azonban nem csak ebből ered, hanem gazdag múltjából is: Konstantinápolyt a Bizánci Császárság, majd az Oszmán Birodalom fénykorában a világ köldökeként emlegették. A város nevezetes történelmi emlékhelyénél kezdünk: Yedikule, a Héttorony- a Márvány-tenger partján álló erőd volt, hét tornya közül napjainkra egy maradt meg jó állapotban, a ún. Vértorony, ahová több magyar fogoly is be volt zárva. Emléktábla is megemlékezik róluk. Séta a fűszerbazárban, hajókirándulás a Boszporuszon.
Szállások elfoglalása a központban, vacsora. (2 éj)

Szeptember 27.

Reggeli, majd egész napos (gyalogos) városnézés: Hippodrom tér, legendás Kék Mecsetet (Sultanahmet dzsámi), Aya Sofya, az Isteni Bölcsesség temploma, mely a legfontosabb ma is álló bizánci épület (1500 éves), a világ egyik legnagyszerűbb építészeti alkotása, Topkapi Saray - szultáni palota, a monumentális oszmán birodalom egykori hatalmi központja. Közben szabadprogram, majd látogatás a különleges Bazilika Ciszternában, mely Isztambul "elsüllyedt, föld alatti palotája".

Szeptember 28.

Reggeli. Látogatást teszünk a világ egyik legnagyobb és legrégibb Fedett Bazárjában: színes kelmék, ékszerek, kerámiák, antik bútorok, szőnyegek, fűszerek csábítanak vásárlásra. A gazdag történelemmel rendelkező Neszebárba utazunk, melyet Bulgária kulturális kincseként tartanak számon. Séta az ódon macskaköves, keskeny utcákon.
Elfoglaljuk szállásunkat, vacsora.

Szeptember 29.

Hazautazás rövid pihenőkkel.« Vissza az ajánlatokhoz | Oldal elejére